Udając się w Polskie góry wiedzieć trzeba, że znajdziemy tam dużo więcej ciekawych rzeczy niż tylko piękne krajobrazy i wspaniała atmosfera. Koniecznie trzeba spróbować trzeba tradycyjnej kuchni regionalnej która zachwyca wprost smakiem i zadowala nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Będąc w Zakopanem nie warto więc w czasie głodu rzucać się na hamburgery, frytki czy nawet wykwintne dania w drogich restauracjach. Warto przysiąść w jednej z lokalnych knajpek i zjeść tradycyjną kwaśnicę czyli zupę z kiszonej kapisty z dużym dodatkiem soku z kapusty i mięsa. Spożywa się ją najczęściej z dodatkiem ziemniaków lub chleba. Na drugie danie polecana jest golonka, która choć tłusta na długo zapada w pamięć. Przechadzając się między straganami nie sposób nie zauważyć piętrzących się tam oscypków. Są to regionalne sery z owczego mleka, nieco słone w smaku. Stanowią one chlubę górali. Będąc w prywatnych kwaterach często możemy mieć okazję do spróbowania chleba ze smalcem z dodatkiem skwarek lub jabłek. Smalec ten uchodzi za wspaniałe lekarstwo na wiele dolegliwości. Jeśli gospodarze nas polubią mogą także udostępniać do spróbowania własnoręcznie pędzony bimber. To bardzo mocny alkohol na bazie różnych roślin którego nie sposób znaleźć na jakichkolwiek półkach sklepowych.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply