Oscypki

Oscypki to regionalna potrawa. W Zakopanem wszędzie spotkamy na Krupówkach oscypki. Ich ceny wahają się w granicach od kilku do kilkunastu złotych za kilogram. Jest to ser, dość słony w smaku, czeto niestety zanurzany w kawie, czego zdecydowanie nie powinno się robić. Odkąd wprowadzono przepis uniemożliwiający tego procederu tak naprawdę nic się nie zmieniło. Jeśli chcesz poznać prawdziwy smak oscypka, powinieneś udać się do jednej z góralskich chat położonych w oddaleniu od Zakopanego, w samych górach. Tam właśnie górale wyrabiają oscypki oryginalnie, jednak zawsze kiedy się tam udasz i poprosisz o oscypek, powiedzą ci że ich nie mają, górali trzeba przycisnąć, bo to krnąbrni ludzie. Oscypki to potrawa regionalna do kilku już lat chroniona przeprawo europejskie. Nie można sprzedawać dzięki temu prawu oscypków poza granicami polski, nie można ich także ani wyrabiać, ani sprzedawać poza Podhalem. Żaden inny region na świecie i w Polsce nie może także wykorzystać tej nazwy na nazwanie czegokolwiek do jedzenia. W każdej knajpie zakopiańskiej możesz spróbować oscypka, przyrządzanego przez szefa kuchni. Warto wybrać się do takiej knajpy, w której pracują kucharze, którzy pochodzą z gór.